Cápa

Oda menjünk, ahol kellünk Ahol nekünk öröm lennünk Hol a csókok nem csimbókok Nem hálóznak be a pókok

mivan, mivan, mivan!?

  • ranlomadnilem: Nagyon frankó képeket gyártottál öregem. Mintha csak a National Geog... (2011.07.17. 22:51) In-dia
  • ranlomadnilem: Én még eddig senkin nem láttam iylen vackot, ezért rágugliztam és té... (2011.07.17. 22:48) 9,78
  • balu66: Fekák sem járnak az egyetemre. Elnézést. Afrikaiak. Persze lehet hog... (2010.12.14. 21:11) Newtun
  • pityutanarur: az (2010.12.07. 13:00) Z Zsófi

Arsenal und Belvedere

2010.04.27. 16:06 Capa

Arsenal

A bécsi hadtörténeti múzeum (Heeresgeschichtliches Museum) közismertebb nevén az Arsenal a világ legismertebb hadtörténeti múzeumaink egyike. Az impozáns épületben igen gazdag kiállítási anyag található, napokat el lehetne tölteni. A múzeum épülete Ludwig Foerster és Theophil Hansen tervei alapján 1850 és 1856 között épült bizánci, spanyol-mór és neogótikus stílusok érdekes keverékében.
                A főbejáraton belépve az impozáns előcsarnokba érünk, melyet híres stratégák szobrai (52db) díszítenek. A múzeum megtekintését az első emeleten érdemes kezdeni a kronológiai sorrend érdekében. Kezdve a 30 éves háborútól, majd a törökök elleni háborúkon, Mária Terézián, a Napóleoni háborúkon, az 1848-as forradalom és szabadságharcon át a boldog békeidők hadseregéig. A földszinten folytatódik tovább először az I. világháború, majd a két világháború közötti osztrák haderő és a II. világháború valamint legvégül egy külön kiállítás az Osztrák-Magyar haditengerészetről. A kiállított tárgyak között számos igen érdekes és egyedülálló tárgy található. Például Savoyai Jenő ravatala, Ferenc Ferdinánd halotti maszkja, a szarajevói merényletkor használt gépkocsija, melyen láthatóak a gyilkos merénylet golyónyomai. Horthyról mint tengerészről is szép megemlékező kiállítás található a haditengerészeti részen. Az épület kertjében szabadtéri páncélos kiállítás kapott helyet.

 

Az Arsenalt csak véletlenül találtam meg, miközben a hatalmas tornyot keresetem, ami mindenhonnan látszik a városból, és a neten is megemlítették, mint érdekességet. Nos, nem érdekes, csak egy torony, életem mappájának Bécs almappájában kipipálhatom, hogy ott voltam alatta, de ennél többet a torony nem tud. Legalábbis laikusként kb. ennyi haszna van. Valójában a környék mindenféle kutatóközpontokkal van tele, a torony is rogyásig van antennákkal, ha muzulmán távközlési szakember lennék, aki mellékállásban müezzin is, akkor valószínűleg innen sugároznám az imát bele a világba. Különben maga a hely nagyon kellemes, az Arsenal mögött egy szép park van, le is ültem olvasgatni míg a hideg el nem zavart. Hangulatos kis hely, kocogókkal, teniszpályákkal és sétálgató nyugdíjasokkal, de nem annyira tömött, mint mondjuk a Staatspark. Aki vonattal érkezik kelet felől, az pont mellette száll le (Südbanhof Ost).

 

Impozáns téglaépület, de kívülről akár gyár is lehetne. A környék tele van zölddel, eztet szeressük.

Egy Saab és ágyúsor a Hadtörténeti Múzeum előtt.

Mondom, parkos. És egy falkötővas, ami nézhet ki így is. Azt hiszem örülhetünk, hogy nem kéréték épszerken.

Belvedere

Felső Belvedere, a vasútállomás felőli oldal.

A Bécs 3. kerületében található barokk Belvedere palota Savoyai Jenő nyári palotájaként épült, aki azonban nem lakott itt, csak fogadásokra használta. A Világörökség részének számító palota, Jonann Lukas von Hildebrant mesterműve. A komplexum két épületből áll, ez a felső, és az alsó Belvedere: az alsó egy villa, míg magát a palotát hívják felső Belvederének. A felső Belvedre 1716-ra készült el, míg az alsó 1720-1723-ig épült. 1752-ben Mária Terézia vette meg a palotát, aki tovább bővítette.

 

Jelenleg is felújítás alatt van a felső rész előtti kacsaúsztató, el van kerítve, de ezt leszámítva a parkot rengetegen használják. Főleg a két kastély közti részt szeretik. Itt nagyon sok a kocogó. A felős Belvederétől finoman lejt a terep a belváros felé, szépen átlátni az egészet. A park egy franciakert, vagyis geometriai formákba van rendezve a susnya, feljebb alacsonyabb zöldek vannak, hogy ne zavarják a kilátást, lejjebb pedig nagyobb fák és bokrok. Több szökőkút is van, napsütéses időben kiváló csajozós hely. Fent rácsodálkoztok, hogy deszép a város, középen, hogy ez a szökőkút is, lejjebb meg be lehet ülni a bokrok közötti padokra, és andalogni, hogy még a madarak is szebben fütyülnek nyugaton. Kultúremberként itt is olvasgattam, de itt is hideg volt.

 

Felső Belvedere, a város felőli oldal, ez előtt terül e a park nagyobb része.

Franciakert és a város látképe. A háttérben ott figyel a Szent István bazilika tornya.

Csöpögős romantika, de akkor is szép. Alsó Belvedere, a magasabb súsnyával.

Szólj hozzá!

Címkék: bécs építészet arsenal fekete kocka rovat belvedere

A bejegyzés trackback címe:

https://capa.blog.hu/api/trackback/id/tr321956489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása